Our app is now available on Google Play. Get it on Google Play

MCQ Questions for class 5 Computer Computer history and generation

Are you looking for interactive MCQ Questions for class 5 Computer Computer history and generation then you are at the right place.

Below is the Quiz for class 5 Computer chapter Computer history and generation. You can Tap on the Start Quiz to begin playing the MCQs.

Your Result

Go Home

Time: 00min : 00s

Total Questions: 10

Note: Please read all the MCQs given below before taking the test.

Start Your MCQ Quiz

Tap on the "Start Quiz" below to start your Practice Test.

Questions and Options Are Given Below

Learn these answers and practice them with the help of button given above.

Q1. The first calculating device was?

  1. Napier's Bones
  2. Abacus
  3. Pascaline
  4. Tabulating Machine
Answer: Abacus

Q2. Which calculating device was developed by Gottfried Wilhelm von Leibniz?

  1. Mark I
  2. Step Reckoner
  3. Pascaline
  4. Analytical engine
Answer: Step Reckoner

Q3. Who is known as the father of computer?

  1. Charles Babbage
  2. Herman Hollerith
  3. Blaise Pascal
  4. None
Answer: Charles Babbage

Q4. The second generation of computer used _____

  1. Vacuum tubes
  2. Transistors
  3. IC
  4. None
Answer: Transistors

Q6. The early man used to count with the help of _____

  1. Computers
  2. Stones and fingers
  3. Pascaline
  4. Personal computers
Answer: Stones and fingers

Q7. The third generation of computers used ____

  1. Vacuum tubes
  2. Transistors
  3. Integrated circuit
  4. Microprocessor
Answer: Integrated circuit

Q8. ______ was invented by Blaise Pascal in 1642

  1. Vacuum tubes
  2. Abacus
  3. Pascaline
  4. Analytical engine
Answer: Pascaline

Q9. ______ invented Difference Engine and Analytical engine

  1. Blaise pascal
  2. Charles Babbage
  3. Herman Hollerith
  4. IBM
Answer: Charles Babbage

Q10. The first electro-mechanical computer Mark I was built by ___

  1. Prof. Howard Aiken
  2. John Mauchly
  3. Herman Hollerith
  4. Charles Babbage
Answer: Prof. Howard Aiken

Q11. What is the full form of IBM?

  1. Indian Business machine
  2. International business machine
  3. Integrated business machine
  4. International big machine
Answer: International business machine

Q12. What is the full form of ENIAC?

  1. Electronic numerical integrator and computer
  2. Essential number integrator and computer
  3. Electronic number integrated analytical computer
  4. Electronic numerical input and computer
Answer: Electronic numerical integrator and computer

Q13. The fifth generation of computers are based on ______

  1. Integrated circuits
  2. Microprocessor
  3. Personal computers
  4. Artificial Intelligence
Answer: Artificial Intelligence

Q14. Which generation of computers use microprocessor?

  1. First Generation
  2. Second generation
  3. Fourth generation
  4. Third generation
Answer: Fourth generation

Q15. Who introduced the first personal computer in 1981?

  1. IBM
  2. Charles Babbage
  3. Blaise Pascal
  4. Microsoft
Answer: IBM

Q16. The first electro-mechanical computer was

  1. Difference engine
  2. Personal computer
  3. Raspberry Pi
  4. Mark I
Answer: Mark I

Q17. Mark I was built in year _____

  1. 1923
  2. 1934
  3. 1987
  4. 1944
Answer: 1944

Q18. Which of the following machine was used in the census?

  1. Tabulating machine
  2. Difference engine
  3. Personal machine
  4. IBM machine
Answer: Tabulating machine

Q19. Which device was developed by John Napier?

  1. Pascaline
  2. Napier engine
  3. Napiers Bones
  4. Abacus
Answer: Napiers Bones

Q20. What is the full form of UNIVAC?

  1. Universal Automatic Computer
  2. Unified Analytical Computer
  3. Universal Versatile Automatic Computer
  4. Unique Automatic Computer
Answer: Universal Automatic Computer