Our app is now available on Google Play. Get it on Google Play

MCQ Questions for class 5 Computer Programming basics

Are you looking for interactive MCQ Questions for class 5 Computer Programming basics then you are at the right place.

Below is the Quiz for class 5 Computer chapter Programming basics. You can Tap on the Start Quiz to begin playing the MCQs.

Your Result

Go Home

Time: 00min : 00s

Total Questions: 10

Note: Please read all the MCQs given below before taking the test.

Start Your MCQ Quiz

Tap on the "Start Quiz" below to start your Practice Test.

Questions and Options Are Given Below

Learn these answers and practice them with the help of button given above.

Q1. What is algorithm?

  1. Step by step procedure to give results
  2. The graphical representation of symbols
  3. A set of programs
  4. All of the above
Answer: Step by step procedure to give results

Q2. What is flowchart?

  1. The code that is executed on the machine
  2. The graphical representation of algorithm
  3. The process to carry out the users instruction
  4. All of the above
Answer: The graphical representation of algorithm

Q3. What is a computer program?

  1. The graphics that used in flowchart
  2. The step by step procedure
  3. The hardware embedded in computer system
  4. A computer program is a set of instruction
Answer: A computer program is a set of instruction

Q4. What is programming?

  1. The process of creating flowchart
  2. The process of making food
  3. The process of writing programs
  4. All of the above
Answer: The process of writing programs

Q5. Which of the following is a programming language?

  1. COBOL
  2. FORTRAN
  3. C++
  4. All of the above
Answer: All of the above

Q6. What are the advantages of flowchart?

  1. It acts as a guide during the program development phase
  2. It helps in finding our errors
  3. It is a better way of communicating the logic of a system
  4. All of the above
Answer: All of the above

Q7. The direction of flow in any flowchart should be from ______

  1. top to bottom
  2. bottom to top
  3. right to left
  4. None of the above
Answer: top to bottom

Q8. The symbol used to indicate input and output of a program is ______

  1. rectangle
  2. parallelogram
  3. circle
  4. square
Answer: parallelogram

Q9. _____ language is directly understood by computer.

  1. machine
  2. high level
  3. assembly
  4. None of the above
Answer: machine

Q10. _____ language is machine independent language.

  1. low level
  2. assembly
  3. High level
  4. All of the above
Answer: High level

Q11. Natural language is sometimes called _______ generation language.

  1. Fourth generation
  2. First generation
  3. Third generation
  4. Fifth generation
Answer: Fifth generation

Q12. What is a language processor?

  1. A software that converts source program into machine language
  2. A program that runs on embedded system
  3. The name of a programming language
  4. None of the above
Answer: A software that converts source program into machine language

Q13. What is a compiler?

  1. It is an artificial intelligence
  2. It is an electrical device
  3. It converts the entire high level language into machine language at once
  4. All of the above
Answer: It converts the entire high level language into machine language at once

Q14. What is an interpreter?

  1. Step by step procedure to give results
  2. It converts the high level language into machine language one line at a time
  3. It converts the entire high level language into machine language at once
  4. All of the above
Answer: It converts the high level language into machine language one line at a time

Q15. Which of the following is a high level programming language?

  1. Python
  2. Cobol
  3. Fortran
  4. Assembly
Answer: Python