Our app is now available on Google Play. Get it on Google Play

MCQ Questions for class 5 Computer Scratch 3 programming

Are you looking for interactive MCQ Questions for class 5 Computer Scratch 3 programming then you are at the right place.

Below is the Quiz for class 5 Computer chapter Scratch 3 programming. You can Tap on the Start Quiz to begin playing the MCQs.

Your Result

Go Home

Time: 00min : 00s

Total Questions: 10

Note: Please read all the MCQs given below before taking the test.

Start Your MCQ Quiz

Tap on the "Start Quiz" below to start your Practice Test.

Questions and Options Are Given Below

Learn these answers and practice them with the help of button given above.

Q1. What is data type?

  1. It represent the type of data that a variable can store
  2. It is the value stored in a variable
  3. It a type of program
  4. All of the above
Answer: It represent the type of data that a variable can store

Q2. What are variables in programming?

  1. It represents data types
  2. It is the container to store values
  3. It is program
  4. None of the above
Answer: It is the container to store values

Q4. _____ is a numeric value that does not include a decimal point

  1. String
  2. Integer
  3. Boolean
  4. Char
Answer: Integer

Q5. A ______ statement shows one or more actions following each other.

  1. Conditional
  2. Sequential
  3. Repeat
  4. None of the above
Answer: Sequential

Q6. The _____ block is formed when we insert a repeat block inside another repeat block.

  1. Nested repeat
  2. Repeat loop
  3. Repeat until
  4. Repeat again
Answer: Nested repeat

Q7. Broadcast is received by _______ block.

  1. When I receive()
  2. Broadcast()
  3. Ask()
  4. Said()
Answer: When I receive()

Q8. What is conditional statement?

  1. It tells the program which action to take based on certain condition
  2. It shows the source code
  3. It is a looping statement
  4. All of the above
Answer: It tells the program which action to take based on certain condition

Q9. The ____ block is a control block which runs the script for any number of times.

  1. Forever block
  2. Repeat block
  3. If-then-else block
  4. None of the above
Answer: Repeat block

Q10. _____ is a good way to have sprites and scripts communicate.

  1. Conditional statement
  2. Variables
  3. Blocks
  4. Broadcast
Answer: Broadcast

Q11. What is if-then block in scratch programming?

  1. It check certain conditions
  2. It runs forever
  3. It can repeat itself
  4. None of the above
Answer: It check certain conditions

Q12. What is if-then-else block in scratch programming?

  1. It runs forever
  2. It has no use in scratch
  3. It is the looping statement in scratch
  4. It check certain condition before executing code inside it
Answer: It check certain condition before executing code inside it