Our app is now available on Google Play. Get it on Google Play

MCQ Questions for class 5 Computer Windows file management

Are you looking for interactive MCQ Questions for class 5 Computer Windows file management then you are at the right place.

Below is the Quiz for class 5 Computer chapter Windows file management. You can Tap on the Start Quiz to begin playing the MCQs.

Your Result

Go Home

Time: 00min : 00s

Total Questions: 10

Note: Please read all the MCQs given below before taking the test.

Start Your MCQ Quiz

Tap on the "Start Quiz" below to start your Practice Test.

Questions and Options Are Given Below

Learn these answers and practice them with the help of button given above.

Q1. The document we create is called a _____

  1. Folder
  2. Text
  3. File
  4. Program
Answer: File

Q2. A group of files stored under a common name is called a

  1. Folder
  2. Text
  3. Window
  4. File
Answer: Folder

Q3. Selected files appear _______ on our screen

  1. Flashing
  2. Highlighted
  3. Colorful
  4. Grey
Answer: Highlighted

Q4. Changing the name of file or folder is called ____

  1. Editing
  2. Copying
  3. Moving
  4. Renaming
Answer: Renaming

Q5. Deleted files are found in _______

  1. My computer
  2. Recycle Bin
  3. Downloads folder
  4. Desktop
Answer: Recycle Bin

Q6. A ____ is a collection of data and information

  1. Folder
  2. Program
  3. File
  4. File explorer
Answer: File

Q7. ______ is used to view and organize files and folders

  1. My computer
  2. File Explorer
  3. Folder
  4. Notebook
Answer: File Explorer

Q8. What is the shortcut key for paste?

  1. Ctrl + V
  2. Ctrl + P
  3. Ctrl + Shift + V
  4. Ctrl + C
Answer: Ctrl + V

Q9. A computer represents files and folders with _____

  1. Color
  2. Icon
  3. Background
  4. Foreground
Answer: Icon

Q10. The shortcut key for "Select All" is?

  1. Ctrl + V
  2. Ctrl + P
  3. Ctrl + Shift + V
  4. Ctrl + A
Answer: Ctrl + A

Q11. A folder inside another folder is called?

  1. Double folder
  2. Big folder
  3. Sub folder
  4. Rare folder
Answer: Sub folder

Q12. How to select multiple files?

  1. Press Ctrl key and click the files to select
  2. Drag the mouse to select the files
  3. Press Ctrl + Shift key to select the files
  4. Ctrl + A
Answer: Press Ctrl key and click the files to select

Q13. What is the shortcut key for "Cut"?

  1. Ctrl + V
  2. Ctrl + X
  3. Ctrl + Shift + V
  4. None
Answer: Ctrl + X

Q14. What is the use of Recycle bin?

  1. To store all the files
  2. It helps to organize the files
  3. To show all the deleted files
  4. None
Answer: To show all the deleted files